Dominicus Gent, met de Blaisantkerk als thuisbasis, had voor corona al de ambitie om via nieuwe vormen van ontmoeting de inhoudelijke rijkdom te delen. Corona zette hun ambitie dus alleen maar scherper. Dominicus Gent bouwt met haar vier kernthema’s vieringen, Bijbel, Dominicaanse inspiratie en maatschappij & wereld intussen ook aan een online gemeenschap.
Ons project brengt een verbreding van het soort engagementen mee dat door de gemeenschap wordt opgenomen. Nieuwe competenties zijn nodig. Het communicatieteam neemt daarvoor de nodige initiatieven.
Jan Claerhout – projectverantwoordelijke.
Introduceren van Bijlichten
De gemeenschap vierde op beloken Pasen 2022 40 jaar engagement en opbouw van kennis en wijsheid. Naar aanleiding daarvan werden 2 boeken voorgesteld:
- Die tot leven wekt – Kroniek van de zondagsvieringen KUC / Dominicus Gent 1982-2022
- Die tot leven wekt – Inspiratieboek Dominicus Gent I 1982 – 2022
Daarnaast werd https://bijlichten.be/, een online communityplatform met een website en sociale media- kanalen gelanceerd, om meer mensen te bereiken door onze eigen inspiratie en ervaring te delen.
We hebben een feeling om de bijbel op het leven te leggen. De beide boeken getuigen daarvan. Onze manier van vieren en spreken, daar moeten we iets meer mee doen. Dat dachten we zo… Daarom lanceren we in dit feestjaar een triptiek. Naast de beide boeken is de website het derde luik. Het stelt Dominicus Gent ‘à jour’ met de tijd. Het is een strategisch initiatief om Dominicus Gent en onze inhoudelijke rijkdom te multipliceren via andere kanalen.
Online gemeenschap
Maar… Bijlichten is geen nieuwe website. De doelstelling is om onze gemeenschap (onze community) via de digitale weg te vergroten, te verankeren en te doen groeien. We werken aan een online gemeenschap. Bijlichten is een gemeenschapsvormend project. We willen ons richten naar de zoekende mens die niet naar de vieringen komt. Omdat zij of hij dat niet wil, of niet kan. Door bijvoorbeeld, drukdrukdruk of opgroeiende kinderen, ziekte, enzovoort …
We zijn ambitieus. We richten ons tot zinzoekers die online hun weg kennen, maar hongeren naar verrassende en inspirerende inhoud. We richten ons tot mensen die zich minder aangesproken voelen door de reguliere Christelijke kanalen. We richten ons tot mensen uit het onderwijs, het zorgwerk, uit economische sectoren, enzovoort.
De digitalisering via het ‘Bijlichten’ project biedt de kans om veel van onze rijkdom in korte, inspirerende videoberichten, podcasts en tekstbijdragen te delen. Mensen bekijken videocontent en teksten op momenten die voor hen passen. Ze beluisteren podcasts in de auto. Ze sturen het door naar elkaar. Ze delen beelden en woorden die hen raken. Zo ontstaat een online community. Dat hopen we. Het is een nieuw spoor naast de live gemeenschap die al 40 jaar viert. Dat nieuwe spoor is een unieke kans om een spiritueel eenzame generatie te bereiken. Dat nieuwe spoor is nu al bezig. En we koesteren de ambitie om vanuit die online gemeenschapsopbouw nieuwe live groepen te induceren …”
Digitaal transformeren
Bijlichten is een online platform dat Dominicus Gent de kans biedt om digitaal te transformeren. Dat biedt kansen voor nieuwe mogelijkheden tot conversatie. Via verschillende socialemediakanalen zullen mensen elkaar vinden en in gesprek gaan. Online werkt anders dan offline. Ons startpunt is het vertalen van onze inhoud naar de taal van die online platformen. Dat doen we door het multipliceren van onze inhoud. Die komt uit onze vieringen en vormingsinitiatieven. Daarom creëerden we een videoformat. Het zijn korte video’s. Ze duren tussen de 5 à 10 minuten. In onze Dominicus studio werden er ondertussen al 10 geproduceerd. 7 video’s staan al online. Om de 3 weken wordt een video gepromoot via de nieuwsbrief en via de sociale media. Dat socialemedialuik is een belangrijke pijler in het vormen van de online community.
De themacategorieën
Via het aanbod kan je kiezen of je de video wenst te bekijken of je liever de tekst leest. Of liever eerst kijkt en daarna nog eens leest… en dat dan deelt of becommentarieert. We starten met 3 themacategorieën. Onder Zoeklicht vind je maatschappelijke thema’s. Onder Voetlicht, inspirerende getuigenissen en onder Tegenlicht worden Bijbelse thema’s bijgelicht. Maar dat moeten jullie zelf maar ontdekken. En op de website vind je ook het vormingsaanbod van Dominicus Gent.
Tracing Grace
15e etappe (19 september 2021)
Boodschap van Joke Vermeire -H. Claraparochie Eeklo aan Dominicus Gent.
Kerk is Gods werk door mensenhanden
Jezus begon zijn werk te doen… maar wat was zijn werk? Zijn werk was om dicht bij de mensen te zijn, in het bijzonder die mensen waar niemand anders dichtbij wilde komen.
Zie je? Hij is dicht bij deze blinde man gekomen. Hij is zo nabij dat hij de ogevn van de blinde man heeft aangeraakt. Wanneer Jezus dicht bij de mensen kwam, veranderden ze. Ze konden dingen zien die ze nooit eerder gezien hadden. Ze konden dingen doen die ze nooit eerder gedaan hadden. Ze werden beter.
Jezus vertelde ook parabeld. Uiteindelijk wist hij dat hij zelf een parabel moest worden.
– Godly Playverhaal “de gezichten van Pasen” – deel 5: Jezus als genezer en parabelmaker
“Vanuit de Heilige Claraparochie in Eeklo, Kaprijke en Sint-Laureins wensen we jullie nog veel succes met jullie projecten!”
UIT HET REISDAGBOEK
Ik ben me bewust van het statement dat ik maak door bij Dominicus op bezoek te gaan. Met vrouwen als voorgangers en een eigen zoektocht om liturgie te vieren, begeven we ons niet in het centrum van de Kerk. Maar Space for Grace wil elk ‘experiment’ valideren in zijn zoektocht om de parochie van de toekomst uit te tekenen. En het zoeken naar een hedendaagse liturgische taal hoort daar bij. Niet dat het project waarmee Dominicus geselecteerd werd daar rond draait. Dominicus was voor corona al op zoek om een verbrede, verbindende en geïntegreerde en online communicatie op rond de vier kernthema’s: vieringen, Bijbel, Dominicaanse inspiratie en maatschappij & wereld.
Na de stemmige viering, die nog geen echte ‘Dominicusviering ten voeten uit’ was wegens de laatste beperkende stuiptrekkingen van coronamaatregelen, biedt een receptie de gelegenheid om wat mensen te ontmoeten. Samen met de stuurgroep gebruik ik de maaltijd. Op het ritme van de drie (bescheiden maar smakelijke!) gangen maken we kennis met elkaar, vertelt de mevrouw, die ook de viering voorging, over de Dominicus-gemeenschap aan de hand van een powerpoint en wordt de symbolische boodschap aan het volgende project overhandigd.