Hoe breid je je inspirerende binnenruimte laagdrempelig uit? Hoe laat je ‘ontmoeting’, ‘verdieping’ en ‘verbondenheid’ exponentieel toenemen? Het antwoord van de geloofsgemeenschap van Ten Bos (Erembodegem) op deze vragen werd “Gebruik ook de buitenruimte!”
Ze bewerkten de kerktuin en vormden hem om tot een ‘Hemelse Gaarde’. In een weids landschap kan je er de stilte opzoeken, zittend aan de troostplek, of aan een tafel van vermenigvuldigen en delen. Ook het labyrint en de wadi bieden door bezielde teksten gelegenheid tot verstilling. Er vertrekken meditatieve wandelingen.
De kerktuin brengt mensen samen
De levendige liturgische vieringen van elke zondag krijgen zo een verlengstuk op momenten dat de kerk gesloten is. “De hele natuur is niet alleen een manifestatie van God, maar ook de plaats waar Hij aanwezig is”, schrijft paus Franciscus in Laudato Si’.
De aanleg van de tuin bracht mensen samen rond eco-praxis. Omdat het een uitgelezen plek is voor creatieve workshops, openluchtvieringen, lezingen, muziekmomenten, stiltenamiddagen en poëzieavonden, kan eco-spiritualiteit er ook aan bod komen.
Men wil nieuwe groepen van mensen aantrekken, een publiek dat misschien niet in de eerste plaats vaste kerkganger is maar wel openstaat voor wat er meer is in het leven. Mensen blijven toch altijd behoefte hebben aan stilte, troost en verdieping?
Kernwaarden
- kracht vurig enthousiasme van de werkgroep + betrokkenheid van vele vrijwilligers (ook niet-kerkelijken)
- droom: grotere betrokkenheid van de buurt en de parochianen
- soms overspoeld door omvang van het project – vraagt meer energie en tijd dan we oorspronkelijk dachten
- verbindend: de vriendschap en de energie gevende vieringen
- kwetsbaarheid: het weer is soms spelbreker en het beperkte energiepeil van sommigen
Tracing Grace
6e etappe (23 mei 2021)
Boodschap van Greet Demuynck Emmaus Aalst aan De Hemelse Gaarde Erembodegem.
“De Hemelse Gaarde wil niet alleen bloemen planten, maar ook teksten aanbieden in hun stiltetuin. Emmaüs wil daar een bijdrage aan leveren.”
Nicole Bijl, voorzitter van Emmaus Aalst kwam het geschenk persoonlijk nog wat toelichten, tijdens de Pinksterviering in openlucht van 2021
“Het is hier een warme plek. Er leeft hier wat. Er is een complementaire band tussen ons. Wij zijn een stilteplek in het midden van de stad. Jullie aan de rand van de stad. Ik zie een verwantschap van Hildegart Uvin met haar naamgenoot Hildegard van Bingen: de tuin, het groen, de meditatie, de kruiden, de muziek ook. Wij zullen de passanten van Emmaüs naar hier geleiden. En als het hier te nat en te koud is, zijn jullie welkom bij Emmaüs.”
UIT HET REISDAGBOEK
Na de viering mag ik de eerste wilde wingerd planten. Die mag tegen de kerktoren zijn weg vinden. Ik vraag de aanwezige kinderen een hand te helpen, zodat zij later, als zij met hun kinderen naar de Hemelse Gaarde komen, kunnen zeggen: die heb ik nog helpen zetten.