
Locatie
De Pinte
Bisdom Gent

Datum
2022
In de grote momenten van het leven wordt al eens aan de deur van de kerk geklopt: geboorte, huwelijk, sterven… ‘Een kruik vol leven’ heeft te maken met het laatste.
Sommige mensen vertellen graag hoe ze op hun leven terugblikken en hoe ze kijken naar afscheid nemen. Uitspreken wat het betekent om het leven stilaan los te moeten laten, geliefden achter te laten en benoemen hoe je naar de dood kijkt, kan zeer bevrijdend werken. Vaak doet het hen en de nabestaanden ook goed om die gedachten dan te kunnen nalaten in een uniek vormgegeven boekje.
We kiezen er voor om als parochie in het aanbod van dergelijke gesprekken te voorzien. Het kan een verrijking en verruiming zijn van het pastoraal werk rond ziekte, ouderdom, rouw.
Ons project kreeg de doopnaam ‘Een kruik vol leven’.
‘Een kruik vol leven’ geeft een niet-traditionele invulling aan ‘ziekenzorg’, en ruimer aan rouwzorg. We leven in een tijd waarin mensen – als ze de weg naar de kerk al vinden – vaak enkel op kruispunten in hun leven met een parochiegemeenschap in contact komen: bij de geboorte of bij het sterven. Wij geloven dat ‘Een kruik vol leven’ een krachtig aanbod kan zijn op volgende vraag: “Hoe kunnen we bij het spreken over leven en sterven mensen op een nieuwe manier betrekken, en hen en hun naasten en ook de parochiegemeenschap versterken?”
Dit project zien wij als een experiment. Toch is het niet zomaar uit de lucht gegrepen. Enerzijds beroepen we ons op de reeds ruim bewezen expertise van Amfora maar anderzijds zien we ook voldoende dynamiek en bereidheid tot innovatief denken in onze eigen geloofsgemeenschap.
De kruik en het oude huis.
De kruik en de ramen.
Beeld van verbondenheid tussen leven en dood.
Het huis waarin je woonde, het huis dat je loslaat.
Tegelijk de sprankel van het ongekende,
waarin wie we zijn,
verweven zit.
© Amfora

Kernwaarden
- sterkte: gesteund op de professionele begeleiding van Amfora en van bij het begin een inbedding in de parochiegemeenschap: Het ‘leeft’: een groep ruimer dan diegenen die momenteel de training vormen spreken er van.
- droom: vooral mensen bereiken die in de laatste fase van hun leven zijn om een bevrijdend gesprek te hebben en dit te kunnen verwerken in een boekje. Hen de ervaring geven dat we er zijn voor hen, als wegwijzer naar God, die is. In een pastorale context op een heel specifieke en omlijnde manier het sterven bespreekbaar maken.
- botsend op onze eigen beperking van draagkracht, met kwesties waarin je terecht komt die het eigenlijk niet mogelijk maken om een ‘schoon en teder en mild’ geestelijk testament te schrijven.
- verbindend: de gezamelijke opleiding zorgt nu reeds voor een groeiend groepsgevoel. Ons project op verschillende wijzen in de parochie onder de aandacht brengen, zorgt voor verankering in de gemeenschap.
- kwetsbaarheid: kan je -met je eigen kwetsbaarheid- de kwetsbaarheid aan van de persoon met wie je in gesprek gaat? Ben je bestand tegen de emoties van wat binnen komt? Op uw eentje ‘gezonden’ worden vanuit de parochie kan heel betekenisvol zijn. Een blijvende vorm van intervisie binnen de groep zal echter nodig zijn.