Op zoek naar een coherente aanpak om onze initiatieven bekend te maken en bevraagd door de corona-crisis, stelden we een krantje samen, dat huis aan huis bezorgd wordt. Er staat ook in andere talen informatie in, die verwijst naar de website. Vrijwilligers posten daar de vertaling van de gebeden van de zondag, voor zoveel mogelijk taalgroepen.
Uit het leven van de Pastorale Eenheid
Daarom wil onze parochie in samenwerking met vzw Amfora, leden van onze geloofsgemeenschap opleiden om een gesprek over het leven(seinde) te faciliteren bij mensen, die zich in de laatste fase van hun leven bevinden door leeftijd of door ziekte. Amfora vzw bouwde de voorbije jaren een sterke expertise op inzake praten over het levenseinde en werken aan een tastbare verbinding, over de dood heen. Onze parochie Edith Stein gelooft in deze aanpak als verrijking en verruiming van haar pastorale werk rond zieken- en rouwzorg.
Iedere vierde zondag van de maand houden we na de viering een maaltijd en organiseren we een activiteit. Soms gaat dat over de inhoud van het zondagsevangelie.
Elke zondag posten we een reel van drie minuten, waarin een evangeliecitaat kort wordt geduid.
Een team van 14 mensen werkt zich verder in om alphacursussen te begeleiden.
Volgende punt op onze agenda is om de nood aan een kinderhoekje te lenigen.
Op onze nieuwe initiatieven mochten we mensen ontmoeten die enkel dankzij onze nieuwe ‘Krant van vuur’ van het initiatief hadden gehoord. We kregen positieve reacties en respons van mensen die zich al ruime tijd nauwelijks betrokken toonden bij onze gemeenschap. Dit soort van initiatieven zet ook deuren open tussen de verschillende cirkels van betrokkenheid waardoor mensen die dat wensen kunnen opschuiven en hun betrokkenheid kunnen versterken.
– Pastoor Tom Schellekens (Edegem)
Tracing Grace
23e etappe (14 september 2022)
Boodschap van Oase St.-Truiden aan H. Maria Magdalena – Mortsel
“Met deze kleine versie van onze paaskaars geven we vanuit Oase graag het licht van Pasen door.”
– Sam Goyvaerts
UIT HET REISDAGBOEK
Nagenietend van een informeel bezoek aan de in-caperoom van Roeselare (omwille van de inhoud, zelfs alleen al omwille van het spelelement een absolute aanrader voor hogere jaren secundair, maar ook voor pastoresteams en vele anderen) heb ik de trein genomen naar Antwerpen. Verse kleren hebben mijn doornatte lijf weer wat opgewarmd, na de tocht van deze morgen, van Kortrijk naar Roeselare in de regen. De herfst laat zich voelen.
Enkele knooppunten leiden me van Berchem-Station naar Mortsel. Ik heb ruim de tijd om in het aanpalende gezellige theatercafé wat te eten.
Het Johannes XXIII-huis is de verzamelplaats voor de groep die, na vorige keer zelf in een samenkomst met alpha kennisgemaakt te hebben, zich voorbereidt om een alpha-cursus te gaan begeleiden. Straks zal Ilse van de Clemenspoort aansluiten. Zij vertegenwoordigt Alpha Vlaanderen en ondersteunt dit soort initiatieven. Eerst mag ik aan het woord.
Ook dit project behoorde tot de eerste reeks en is uitsluitend online opgevolgd. Pastoor Tom heeft me uit de nood geholpen toen de symbool-estafette dreigde vast te lopen. Men had hier dus nog een geschenk als antwoord tegoed. De paaskaars die het licht van Pasen namens Oase St.-Truiden wil overdragen, kan niet worden ontstoken. De anti-rookcampagnes maakten ‘collateral damage’. Er is het voornemen de kaars als lichtbaken te laten dienen tijdens de alpha-samenkomsten die gepland staan.
Dan gaat de groep in vergadermodus. Het eigene van het Alpha-concept wordt voordrachtsgewijs nog eens overlopen. Dan overloopt Ilse een aantal aandachtspunten. De treinregeling van ‘net niet’ de laatste trein doet me de vergadering voortijdig verlaten.