Effata … mens ga open!
Elkaar dragen in liefde en mildheid en zo voluit leven.
Een hartelijke basisgemeenschap met koor, leerhuis, wereldwinkel, liturgiegroep, catechese en jongerenwerking.
Elke zaterdagavond om 18u30 Effataviering in de Clemenspoort in Gent, met nadien kans tot ontmoeting.
De medioren/senioren zijn toch de dominante actieve groep in onze geloofsgemeenschap. We willen de betrokkenheid op onze gemeenschap opnieuw opentrekken naar alle generaties en daarom willen we vijf (nieuwe of vernieuwde) teams creëren. Elk team is gekoppeld aan een generatie die binnen een gedeeld verhaal worden uitgenodigd om creatief, in de taal en de stijl van hun generatie, actief deel te nemen aan onze christelijke geloofsgemeenschap. Tegelijk wordt er gezocht naar nieuwe vormen van samenkomen en vieren waarin al deze generaties elkaar kunnen ontmoeten en wederzijds inspireren en versterken.
Een impressie
Op 18 juni 2022 organiseerden we in Effata ’t eerste Podium waarbij we telkens enkele twintigers – onze young potentials uit Effata – de kans geven anderen iets te leren over hun passie. Een 30-tal mensen kwamen die dag luisteren naar 4 studenten die hun thesis voorstelden rond duurzaamheid. Zo vertelde Ruben gepassioneerd over zijn onderzoek naar het gebruik van biostimulanten als milieuvriendelijke groeipromotor bij sla. Met ingewikkelde grafieken, biochemische schema’s en veel onuitspreekbare termen legde hij zijn onderzoek uit. Ik heb er zeker niet alles van begrepen, maar geleidelijk aan zag ik waar zijn onderzoek naartoe leidde. Alle biostimulanten die hij had gebruikt om de sla meer en beter te laten groeien, hadden geen enkel effect op de slaplant, meer zelfs, de slaplant die hij enkel water had gegeven en voor de rest de natuur zijn gang liet gaan was de grootste en sterkste plant geworden.
Na de presentatie ging ik naar Ruben en Reinout, een goeie vriend van hem en productontwerper, toe en vroeg hen: “Je hebt er zoveel tijd en energie in gestopt en dan blijkt dat het niet werkt. Zijn jullie niet een beetje ontgoocheld dat het onderzoek is mislukt?”
De twee wetenschappers keken me verbaasd aan: “Natuurlijk niet,” zeiden ze, “Dat is juist de kern van onderzoek. Bij onderzoek gaat het niet over lukken of mislukken, maar gaat het over het onderzoek zelf.” En toen kreeg ik een stortvloed aan verhalen over boeiende experimenten uit hun labo’s. De vreugde, humor en spanning over het zoeken en proberen en opnieuw proberen spatte eraf. Ik hing aan hun lippen. Wat zijn dit fantastische bevlogen jongeren die voor hun zaak gaan. We mogen ons gelukkig prijzen dat deze mensen binnenkort doorstromen naar beleidsfuncties rond duurzaamheid. We mogen vertrouwen in hen hebben.
Voor ons, als mediteerders, kunnen we heel wat leren van de mindset van deze jongeren.
Laten we proberen de komende tijd voor onze meditatie wat meer te zijn zoals deze young potentials: vol passie en met humor genieten van het spel van zoeken, proberen en opnieuw proberen.
Tracing Grace
19e etappe (26 juni 2022)
Boodschap van parochie Grimbergen aan Effata Gent.
“Naast deze abdij staat een prachtige kerk, die ook de parochiekerk is van Grimbergen. Hier hebben we een project ontwikkeld, namelijk de livestream, zodat dat we mensen, niet alleen van Grimbergen, maar ook daarbuiten, kunnen betrekken bij hetgeen wat hier binnen onze kerk gebeurt.”
– Pater Johan, Norbertijn
“We hebben een doosje te overhandigen. Een heel klein doosje, met daarin een klein boekje en een persoonlijke boodschap, die vertrekt vanuit ons project: “Geloof beperkt zich niet in tijd of ruimte”. De mensen betrekken op alles wat hier gebeurt, kost tijd. Daarom die paperclip en het boekje Tijd. We willen mensen attent maken om tijd te nemen voor geloof, op welke manier dan ook. Dat kan zijn, hier in deze gemeenschap. Maar het lukt niet altijd om hier fysiek te komen. Het kan ook op een digitale manier. Als het maar accordeert met dat geloof. Vandaar dat boekje. Dat het een bron van inspiratie kan zijn!”
– Kristof Lataire
UIT HET REISDAGBOEK
Ik was al twee keer te gast bij Effata Gent. Om kennis te maken én op de dialoogavond, waarmee 25 jaar Effata werd ingezet. Daarnaast proefde ik al eens van hun liturgie, toen ik bleef plakken na een SfG-Learning Community in de Clemenspoort. Nu treinde ik een derde keer naar Gent voor de feestelijke Eucharistie naar aanleiding van 25 jaar Effata.
Bekomend van een hevige week (als schoolpastor van onze lagere school. Daarvan overleed de jonge en dynamische directeur in een noodlottig ongeval) en om energie te putten voor de zware klus die me (naar aanleiding daarvan) daags nadien te wachten stond , was ik blij niet enkel mijn lippen te kunnen natmaken, maar gul te mogen drinken aan de overvloed van deze warme gemeenschap. In gebarentaal werden we verwelkomd. We beluisterden het Effata- evangelie. Dat had je kunnen denken! En het meest gedenkwaardige uit de preek van de provinciale overste van de Redemptoristen was de bijbelse opdracht die elke naam in zich droeg. Dat geldt uiteraard voor Effata, maar ik ervaarde het in de concrete context van mijn leven ook als een heel persoonlijke boodschap. Rafaël betekent namelijk “Gods genezende kracht”.