Het project beoogt de realisatie van drie doelstellingen: 1. interne versterking van de gemeenschap van Filosofenfontein, maar ook 2. externe versterking door netwerkverbreding. Dit alles moet ultiem bijdragen aan 3. een veranderende visie op de kerk van morgen.
Gods wegen zijn wonderbaar. Als de nood het hoogste is, is de redding nabij.
Doe een appèl op het vertrouwen.
Opportuniteiten
Space for Grace was een opportuniteit om terug te gaan naar de kern van ons kerk-zijn, de kracht van onze gemeenschap, onze visie, … Door terugblik, reflectie met de projectgroep en bevraging van onze gemeenschap keerden we terug naar de bron van ons geloof en de spirituele rijkdom van onze geloofsgemeenschap om vandaaruit nieuwe wegen van kerk-zijn te openen en te bewandelen.
Meer concreet: Naast de oorspronkelijke activiteiten – de zondagsvieringen en het vormingsprogramma (avondprogramma en leerhuis)- hebben we 6 nieuwe activiteiten gelanceerd die de vitaliteit van de gemeenschap verhogen en ons kerk-zijn vernieuwden, namelijk: 1. Agora, 2. Uitbouw van de huiskerk, 3. Actualiteitscafé, 4. Spiritualiteit via kunst- en cultuurbeleving, 5. Streaming van vieringen, en 6. Vernieuwing van de website.
Het was hierbij noodzakelijk om de gemeenschap zoveel mogelijk te betrekken. We gaan immers samen op weg! Om die betrokkenheid te maximaliseren zijn velerlei wegen van communicatie noodzakelijk. We deden dit via
1. Een e-nieuwsbrief (2-wekelijks in lockdown, nu 2-maandelijks),
2. Bevraging,
3. Kerkberaad, en
4. Denkdag (Synodaal proces, belangrijke mijlpaal om toekomst van onze geloofsgemeenschap voor te bereiden), met vooraf een uitgebreide enquête.
Dankzij deze stappen werd de gemeenschap nauw betrokken bij haar toekomstperspectief.
Dankzij Space for Grace heeft onze gemeenschap nu duidelijk stappen gezet naar een nieuwe vorm van kerk-zijn en is nu klaar om zelf haar toekomst in handen te nemen.
Fier op wat al verwezenlijkt werd
Dankzij een dynamisch team van trekkers en een open dialoog met de geloofsgemeenschap konden we nieuwe wegen van kerk-zijn bewandelen waar we fier op zijn:
Actualiteitscafé. Deze activiteit laat ons toe in dialoog te gaan met gelovigen en andersdenkenden over de grote uitdagingen van deze tijd en die toetsen aan christelijke grondwaarden op een aantrekkelijke manier. De 4 georganiseerde actualiteitscafés (een vaccin voor iedereen?, Veerkracht voor Ethiopië, Kunst achter tralies, Wonen in Leuven), kenden een groot succes: het Wereldcafé waarin ze mochten doorgaan werd co-organisator en nieuwe leden vonden hun weg naar deze evenementen.
Huis-, tuin-en wandelkerken openen opportuniteiten om nieuwe vormen van kerk-zijn te exploreren, in de geest van de 1ste christenen: in kleine groep thuis, of in tuin of op wandel. De leden van de huiskerk kwamen maandelijks samen in de geest van de eerste christen gemeenten, gingen met elkaar in dialoog rond een bijbels thema en vierden het leven met zijn zegeningen en uitdagingen door het samen delen van brood en wijn. Deze openkerkmomenten kunnen mogelijks een brug slaan naar een ander publiek (jonge gezinnen, zinzoekers, zoekende gelovigen die nog weinig voeling hebben met het kerkgebeuren en de gewone liturgie of die zich niet kunnen vinden in de meer traditionele kerkstructuren en hiërarchie…).
Onze droom over onze gemeenschap over tien jaar?
De droom waarvoor we willen gaan, is gestoeld op onze visie. Filosofenfontein wil een Dominicaans geïnspireerde, open en gastvrije gemeenschap zijn van zoekende mensen. Dat zoeken willen we een bedding geven vanuit velerlei invalshoeken, in een variëteit aan vormen en op verschillende ritmes.
- Vanuit de Bijbelse traditie, de bewogenheid om het lot van de wereld en van de aarde, de mystiek en een spiritualiteit die groeit van onderuit willen we eigentijds liturgie vieren. Hierin proberen we het levensverhaal van Jezus door te geven en zijn boodschap levend te maken voor de mensen van vandaag. We bieden ruimte om te experimenteren met andere vormen van kerkbeleving en ze verder te laten groeien (zoals onze huiskerkinitiatieven en meditaties, al dan niet via digitale media,…)
- Doorheen een samenspel van riten, symbolen, muziek, verhalen, stilte, zang,… willen we elke toehoorder een rustpunt aanbieden waar het leven geheeld en geheiligd wordt zodat wie er zich thuis voelt of even voorbij komt er hoop, kracht en inspiratie kan vinden. We richten onze aandacht in het bijzonder tot de randgelovigen, de twijfelaars of degenen die zoekende zijn zonder te weten waar en hoe.
- Doorheen onze werking (vormingsprogramma, beluisteren van muziek, meditatie, leerhuis,…) willen we een brede waaier aan domeinen en vormen exploreren als mogelijke vindplaatsen van spiritualiteit. Schoonheid, mystiek, de concrete maatschappelijke realiteit, ethiek, het ontdekken van ons lichaam als bron van wijsheid,… het zijn “fonteinen voor zoekende mensen” die kunnen inspireren, het leven inkleuren en vorm geven aan een volwassen religiositeit.
- Hoe geloof en leven elkaar kunnen vinden en bevruchten, blijft ons boeien en uitdagen. Dit uit zich in engagement, zowel in als buiten de gemeenschap. In het bijzonder willen een open warme sterk verbonden gemeenschap vormen naar het voorbeeld van de eerste christenen waarin we vrijuit ons geloof kunnen delen met vallen en opstaan…
- Doorheen dat alles loopt als een rode draad de betrokkenheid op de ruime samenleving. We staan open voor samenwerking met andere geloofsgemeenschappen, sluiten ons aan bij campagnes voor mensenrechten, tegen armoede en ontmenselijking bij ons en elders en doen inspanningen om via actie en vorming een rechtvaardiger samenleving dichterbij te brengen. Bij velen zet dat engagement zich verder in keuzes binnen het persoonlijk leven (opvang van vluchtelingen, ontwikkelingsprojecten, gehandicaptenzorg, Vierde Wereldbeweging, Amnesty, Rikolto, Welzijnszorg, …).
Naar de toekomst toe willen we die droom, gedachtengoed en spirituele rijkdom waar we voor staan, verder dynamisch laten groeien en een rustplek zijn voor nieuwe doelgroepen, in het bijzonder zinzoekers die buiten het institutioneel geloofsveld staan, met hen in gesprek gaan en bruggen leggen vanuit een gelijkwaardige en open houding
Kernwaarden
- kracht: verbinden met zinzoekers
- droom: dialoog met niet-praktiserenden
- botsend op fundamentalisme in alle vormen
- het verbindende: inspanning van velen
- de kwetsbaarheid: vergrijzing, tijdsgeest, instroom van jongeren
Tracing Grace
16e etappe (23 oktober 2021)
Boodschap van pastoor Tom Schellekens – Maria Magdalena, een vurige gemeenschap, Schoten-Edegem aan Filosofenfontein Heverlee.
“De sleutel tot het mysterie, waardoor ook jullie een vurige gemeenschap kunnen worden.”
UIT HET REISDAGBOEK
Verschillende mensen waren al aan de wandeling begonnen. Er hangen op een aantal plaatsen natuurfoto’s. Met zorg zijn ze opgehangen. Ik besteed er (misschien te) weinig aandacht aan, omdat ik de betrokken mensen wil begroeten en wil gerust stellen dat ik er ben.
Om vijf uur wil men immers het ‘Tracing Grace -ritueel’ houden in de kapel. Het woordgebruik charmeert me. Het bewijst dat ze goed hebben begrepen dat het brengen van een persoonlijke boodschap van het ene project naar het andere geen nietszeggend gebaar is. Ook het zingen of musiceren van Amazing Grace vormt intussen een warme ketting. Het touw, samengesteld uit bijdrages van alle projecten waar ik kwam, heeft intussen al een flinke lengte.