Het gaat om een vernieuwend communicatieproject voor Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijle.
Een project dat alle bestaande initiatieven en werkingen raakt en zich zowel tot de huidige gemeenschap, in zijn diversiteit richt, als nieuwe groepen wil aanspreken, in het bijzonder ook jongeren, jongvolwassenen en jonge gezinnen en ook zij die zich nog niet aangesproken weten. De communicatie bleek niet aangepast te zijn aan de veranderende wereld.
Met dit communicatie-initiatief wensten we beter te kunnen inspelen op de bestaande verscheidenheid en vooral spreiding van mensen die op de gemeenschap betrokken zijn.
Space for Grace heeft door de ondersteuning van twee projecten, onze deelname aan de sessies van de Learning Communities en het bezoek van de projectcoördinator in het kader van Tracing een fundamentele boost gegeven aan de verder uitbouw van onze gemeenschap. Het heeft ook anderen buiten de gemeenschap hun aandacht getrokken op onze manier van werken.
– Guido Knops (voorzitter)
Tracing Grace
2e etappe (20-21 mei 2021)
Boodschap van Kenny Brack, OFM-cap. Gardiaan van het klooster van Meersel-Dreef pastorale eenheid St.-Franciscus Hoogstraten-Rijkevorsel aan Mechelen, Onze Lieve Vrouw over de Dijle.
“Beste mensen van Mechelen. Ik heb hier een noveenkaars in mijn handen die ik meegeef aan Raf. Ik heb gekozen om deze kaars mee te geven vanuit de Pastorale Eenheid St.-Franciscus Meersel-Dreef. (We hebben er ook wel van Franciscus en ik heb even getwijfeld om er zo één mee te geven. Maar hier staat Meersel-Dreef op.) Bij jullie is het Onze Lieve vrouw over de Dijle. Hier is ook een Lieve Vrouw. Moesten jullie deze kaars bij jullie kunnen laten branden. Ik heb gisteren van Christa ook een noveenkaars gekregen van een Lieve Vrouw van Retie. Die zal hier branden. Over al die speciale plaatsen waar Raf komt, is er dan een vuur dat rondgaat. Een lopend vuur van vandaag naar morgen. Die zin komt uit één van onze teksten die we vaak zingen. Dus laat het vuur maar branden. Het vuur van morgen. En ik wens jullie toe dat dat ook bij jullie, bij jullie vernieuwende projecten mag gebeuren. Goede moed daarbij.”
UIT HET REISDAGBOEK
In de mooie gotische Onze Lieve Vrouw over de Dijle wachten de beide projectteams ons op. Hier werd immers zowel na de eerste oproep als na de tweede oproep een project goedgekeurd. Na de verwelkoming door Guido Knops stelt Myriam Heeremans het communicatieproject voor. Onder de aanwezigen is Bert de Leenheer, die als specialist vanuit Galerie Transit een sterk duo vormt met specialist An Volckaert. Hij geeft ons met hetzelfde enthousiasme als waarmee hij een volgende tentoonstelling aankondigde en beschreef, wat uitleg als wij (de Rubensiaanse Jordaens, of is het de Jordaense Rubens?…) de wonderbaarlijke visvangst van dichtbij mogen bekijken. Het is een mooie avond en ronden het af met een laatste glas in onze ‘refugio’.
De gulle ontbijttafel biedt een troostende gedachte bij het aangekondigde weer: felle wind en regenbuien. In de voormiddag kan het geen kwaad. Dan zijn we onder dak. Opnieuw in OLV over de Dijle, Tijdens de uitvoering van Amazing Grace door Wannes Vanderhoeven, begeleid op het orgel door Jeroen Keymeulen, worden weer andere elementen geaccentueerd, die het lied zo bijzonder maken. Zowel Jan Arnalsteen als deken Dirk De Gendt, beiden bevlogen sprekers, belichten de betekenis van de twee voor Space for Grace goedgekeurde projecten.
An Volckaert geeft de betekenis van het symbool dat ik mag meenemen naar de doopkapel. Bij het verlaten van de kerk klinkt opnieuw het Amazing Grace, deze keer vanop de beiaard.