Het werking bestaat al enige tijd, maar met de nieuwe naam ‘Maison Bernadette’ en de nieuwe locatie, kreeg het een extra boost. We willen dit nu uitbreiden door nog meer in te zetten op ontmoeting en op de figuur van Bernadette.
Maison Bernadette is immers gehuisvest in de enige West-Vlaamse kerk toegewijd aan Bernadette Soubirous. Zij zorgt voor kansen om jongeren in het onderwijs of jeugdbeweging en andere doelgroepen te bereiken.
In ons stappenplan voorzien wij bijvoorbeeld een samenwerking met een BUSO-school, waarbij leerlingen de kans krijgen om zich voor te bereiden op een stage als winkelhulp. Ze zullen komen om kledij te leren plooien en op kapstokken te hangen.
Maison Bernadette kreeg intussen naambekendheid en is een ‘merk’ geworden en dit mede dankzij de duizenden kilo’s tweehandskledij die binnengebracht wordt.
Met een modeshow van eigen collectie scoorden we hoge ogen. Een ontwerpwedstrijd leverde ons een eigen logo op.
Nu willen we het project nog verder uitbreiden, tot een hoger niveau brengen en professionaliseren. De aanleiding was een materiële nood.
Nu willen we nog meer inzetten op ontmoeting, het betrekken van mensen (individueel of via verenigingen) en de figuur van Bernadette (catechese, interactieve tentoonstelling, lespakket voor het onderwijs, …
Kernwaarden
- kracht: De vrijwilligers * Vriendschap * Leute en plezier * Samenwerking * Mensen helpen * De grote aanvoer van kledij.
- droom: Zoveel mogelijk mensen helpen en zeker ook ‘eigen’ volk, niet alleen vluchtelingen, mensen van vreemde origine * Verkondiging via scholen, jeugdbewegingen, … * Via het helpen een aantrekkelijke gemeenschap worden waar mensen bij willen horen.
- botsend op profiteurs die komen hamsteren * Onbeleefde en ondankbare mensen * Mensen die jaloers zijn * Zij die stokken in de wielen proberen te steken.
- het verbindende: taart 😉 * Vriendschap * Leute en plezier * Het gezelschap * Mogen zijn wie we zijn * Ons geloof
- de kwetsbaarheid: Er komt soms té veel volk om kledij op te halen * De grote gulzigheid van mensen. Ze duwen en trekken soms om de winkel in te geraken * Op lange termijn misschien nieuwe vrijwilligers, maar dat is nu nog niet aan de orde.
Tracing Grace
22e etappe (16 september 2022)
Boodschap van Assenede-Evergem-Zelzate aan Maison Bernadette – Zwevegem
UIT HET REISDAGBOEK
De afstand Assenede – Zwevegem lijkt groter te zijn dat ik dacht. Een telefoontje tijdens mijn rustpauze doet dit oponthoud uitlopen, als er nog een andere oproep volgt. De te overbruggen afstand wordt nog wat pittiger.
Een herberekening van de route geeft wat ademruimte. Enkele knooppunten worden afgesneden en mijn tocht zal iets meer langs grotere wegen en over fietsostrades verlopen. Een bui op het middaguur geeft wat venijn in de staart van deze etappe.
De kerk van Zwevegem-Knokke zie je al goed liggen, als je langs veldwegen de gemeente binnenrijdt. Een lange tafel staat klaar voor straks. Er zijn vandaag extra veel vrijwilligers. Hun groep is zo goed als voltallig. Hun handen zijn welkom. De zomercollectie wordt opgenborgen en de rekken worden gevuld met de winterkleren. De kerk lijkt gebouwd voor dit initiatief. Het hoogzaal in de zijbeuk boven de winterkapel is altijd al als opslagplaats gebruikt. Nu dat Maison Bernadette hier gevestigd is, is het voor hun een ruime en overzichtelijke stockeerruimte. Ook een zoldertje heeft die invulling gekregen. Waar ik me niet bewust van was: deze kerk is ook op zondagen in gebruik. Je kan er niet naast Maison Bernadette kijken. En… Je kan er niet vieren als je Maison Bernadette negeert. De liturgische én de diakonale functie van het gebouw vullen elkaar mooi aan.
De bel die ongetwijfeld ook tijdens de consecratie klinkt, roept nu de vrijwilligers aan tafel. Gebak wordt aangesneden. De thermos vult de tassen. De gesprekken die er ontstaan zijn hartelijk en verlopen volgens het patroon van levende vrijwilligersbijeenkomsten: Praktische afspraakjes worden afgetoetst en bijgesteld. Er wordt wat gelachen en geplaagd. Een grappige situatie wordt uitgesponnen en eindigt in een groots uitgewerkt concept van hoe de verkiezing van ‘Miss Parochieblad’ verder moet verlopen.
In de keten van touwtjes die de verbindende tochten illustreert zal een ceintuur uit een regenjas dit bezoek visualiseren.
Hoe meesterlijk en tegelijk geniaal in zijn eenvoud, om deze tweedehandskledij te behandelen als ware het een ontwerp van couturiers, gelabeld met de naam van de grote modehuizen. ‘Maison Bernadette’ werd trouwens geopend met een modeshow, de catwalk doorheen de volledige lengte van de kerk. Ook de termen winter- en zomercollectie geven de kledij een opwaardering. Die is geen muf en stoffig tweedehandswinkeltje. Hier hoef je niet ‘vies’ te zijn van de gedachte ‘wie dit ooit zou aangehad hebben’. Hier geeft een professionele aanpak impulsen aan de erkenning van de vrijwilligers én aan de vormgeving die arbeidsvreugde voortbrengt. De wisselwerking tussen deze twee aspecten wordt zelfs een perpetuum mobile.