
Locatie
Mol – Balen
Bisdom Antwerpen

Datum
2021
In de Antwerpse Kempen ontstonden gelijktijdig twee projecten met een specifiek doelpubliek: Mensen die zich om welke reden dan ook niet thuis voelen in onze maatschappij, mensen op zoek naar een luisterend oor, of naar warme, trouwe nabijheid … mensen die tot nu toe de weg naar een geloofsgemeenschap niet gevonden hebben, maar ook naar hen die ooit zijn afgehaakt.
Op zoek gaan naar hoe wij kunnen samenleven
Samen kunnen we betrokken worden op elkaar & van daaruit op zoek gaan naar hoe wij kunnen samenleven (hoe verschillend onze insteken ook zijn), zodat ieder van ons zich aanvaard weet en de kans krijgt om te leven, leven te ervaren in overvloed.
Opmerkelijk is de caravan die naar de verschillende wijken van Mol-Balen trekt. In haar naam draagt ze zowel haar eigen doel als de Kempische vertaling van Exodus 3,14: Xenner.
We willen actief naar mensen en buurten uitreiken, hen uitnodigen op een kopje koffie of thee en een babbeltje, hen een moment van rust en ruimte aanbieden om even op verhaal te komen. We zijn er namelijk van overtuigd dat onbevooroordeelde gastvrijheid en ontmoeting altijd nieuwe kansen schept en perspectieven opent.
Wezenlijk voor deze projecten is dat de buurtbewoners, ‘de gasten’ zelf, mee gaan participeren in het uitbouwen van deze presentieplekken. Het is essentieel dat zij het project ervaren als iets dat van hen is, waar zij zichzelf kunnen zijn, hun talenten kunnen inzetten om samen een warme plek te creëren waar mensen zich thuis voelen en er met hun vragen, zorgen en vreugde terecht kunnen. Iets wat van onderuit kan groeien en niet louter van bovenaf gedropt wordt.
Volgens het subsidiariteitsprincipe van de sociale leer van de kerk, dat paus Franciscus weer onder de aandacht brengt, is het belangrijk dat, wanneer er ‘van boven af’ hulp en middelen worden aangereikt waardoor aan noden van mensen en groepen wordt tegemoet gekomen, er ook voor wordt gewaakt dat die mensen, vanuit respect voor hun waardigheid, hun levenswijsheid en hun talenten, de kans krijgen om volwaardig te participeren aan de oplossing voor die noden, aan de opbouw van hun leefgemeenschap.
In een interview dat ik onlangs afnam voor het parochieblad zei Lutgart:
Ik denk dat de Kerk straks na corona een grote opdracht heeft. Zodra de samenleving weer open mag gaan, moet de kerk er zijn voor mensen. Want mensen zijn in het voorbije jaar tot zichzelf gekomen, tot het bewustzijn ‘Wie ben ik eigenlijk, wat mis ik ?’
– Lutgart

Kernwaarden
- kracht = verbindende nabijheid
- droom = open en ontvankelijke sfeer in een gemeenschap
- botsend = op het weer en corona
- verbindend = presentiebenadering
- kwestbaarheid = toevalligheid