Hoe ruim de St.-Martinuskerk van Genk ook is: ze ligt op een heuvel. In het ‘dal’ lopen de mensen. Ze zoeken de invulling van hun nood in de shoppingcentra.
Het dekenaat kon dankzij een erfenis een winkelpand aankopen op een drukke winkelas. De inrichting van dit pand in het shoppingcentrum van de stad is belangrijk om er te kunnen zijn voor mensen en om hen in hun zoektocht naar zingeving te prikkelen en te bemoedigen. Het hele proces van aankleding en invulling van dit aanwezig-zijn mag groeien langs synodale weg.
Wat ons inspireerde en aanzette
- paus Franciscus zegt ons voortdurend: “ga naar buiten…”
- we geloven dat we op deze wijze in gesprek kunnen raken met de vele zinzoekers, die we niet bereiken via de klassieke pastorale en liturgische wegen
- we willen als Kerk aanwezig zijn midden in de samenleving: luisterend, maar ook prikkelend, nieuwsgierigheid wekken, iets wat sluimert wakker schudden… letterlijk “een open deur” zijn
- we verstaan onze zending als Kerk als een dienst aan het geluk van de mensen; maar dan moeten we ook bereikbaar en aanspreekbaar zijn…
- we geloven dat een dergelijke missionaire dynamiek ook een nieuwe adem kan schenken aan onze (vermoeide en verouderde) geloofsgemeenschappen
Een winkel als middel, niet als doel...
Het hoofddoel is zoekend groeien in een missionaire pastoraal. Dat begint met “er zijn voor mensen”, een luisterend oor, een goed gesprek …
Tevens willen we mensen prikkelen en bemoedigen in hun zoektocht naar zingeving. In onze etalage is een tv-scherm met elke week nieuwe prikkelende beelden, een doordenkertje (bv: visjeposters.nl) …
In vakantieperioden geven we suggesties voor activiteiten voor jong en oud, binnen en buiten …
Boeken die we in de kijker zetten, kun je bij ons voor 14 dagen lenen.
Een andere functie is een contact- en infopunt (in aanvulling op de plaatselijke parochiesecretariaten): mensen proberen te helpen met alle mogelijke vragen (praktische vragen zoals doopattest voor huwelijk, maar ook meer inhoudelijke vragen). Zo kunnen eveneens zinvolle initiatieven van parochies en federaties worden gepromoot.
In juni 2021 presenteerden we ons aan Stad Genk als partner voor de organisatie van een herdenkingsmoment voor de mensen die in coronatijd overleden zijn, samen met de andere levensbeschouwingen. Tot onze eigen verbazing is deze uitgestoken hand van harte aanvaard en vond dit herdenkingsmoment op zaterdag 18 september 2021 plaats. Zowel christenen als moslims kregen de kans om een gebed uit te spreken. Een papieren zakje om er windvrij een brandende kaars in te zetten, was het zichtbare element. Al naargelang de vraag, werden ze vanuit de winkel verdeeld. Achteraf stelden we vast dat er op die manier 13.000 werden bedeeld.
De missie om als kerkgemeenschap aanwezig te zijn in de samenleving is niet evident. Op onszelf toegepast: doordat we aanwezig zijn in een winkelpand op de drukste winkel-as, is er nog niet automatisch contact en uitwisseling. Hoe geraken we in gesprek? Hoe prikkelen we de voorbijgangers? Hoe helpen we hen de drempel over? Hoe brengen we een gesprek – zonder te forceren – op een dieper niveau? De enige weg om ergens te geraken is: vertrekken, op weg gaan.
Tracing Grace
10e etappe (14 september 2021)
Boodschap van Miet Geerits, projectgroep Verbonden in en rond Kleine Brogel- aan Zoekpunt Genk.
Werken aan verbondenheid met God en met elkaar’
“’Nu je bij ons bent zullen we brood voor je halen om je te sterken voor je verdere reis…”
Dit zijn woorden die we terugvinden in de Bijbel bij Genesis 18, 5. Abraham haalt voedsel voor de drie reizigers die hij opmerkt toen hij midden op de dag in de ingang van zijn tent zat. De gastvrijheid die Abraham aan de dag legt voor zijn gasten kan ons inspireren. Hij vraagt zijn vrouw Sara om brood te bakken voor hun gasten zodat ze weer kracht krijgen om verder te gaan.
Ook Jezus brak brood en deelde het uit aan zijn leerlingen en Hij nam de beker met wijn en liet die rondgaan. Daarmee bedoelde Hij: zo ben Ik voor jullie geweest en zo wens Ik voor jullie te blijven over mijn dood heen: gebroken en gegeven brood om voluit te leven en geschonken wijn om diepe vreugde te beleven aan het bestaan van elke dag.
Als jullie nu en later dergelijke maaltijd vieren, groeit er een nieuwe, hechte verbondenheid tussen jullie en Mijzelf, tussen jullie en God, tussen jullie en je medemensen.
Als symbool voor ons project ‘Verbondenheid met God en met elkaar’ kozen wij daarom een bakvorm om brood in te bakken. We kunnen er zoveel soorten brood in bakken. Altijd opnieuw zullen we zoeken naar de juiste ingrediënten opdat het brood met veel ‘smaak’ gegeten wordt. Zo willen we werken aan een gastvrije kerk waar mensen mee aan tafel mogen schuiven, àlle mensen zonder onderscheid. We willen hen het gevoel geven dat ze welkom zijn, de trouwe aanwezigen maar ook de toevallige voorbijgangers. We willen het oude verhaal van breken en delen altijd opnieuw vertellen en beleven, in velerlei vormen, aangepast aan deze tijd met respect voor de traditie.
Laten we steeds opnieuw brood halen en elkaar sterken op onze verdere reis.
Laten we grenzen doorbreken, en allen liefhebben zonder onderscheid.
Welk brood willen wij aanbieden? Hoe willen wij dat doen?
- Nieuwe smaken eraan geven: Kerk vormen in deze tijd.
- Brood breken en delen: Aandacht hebben voor iedereen, op de eerste plaats voor de zwakkeren en minstbedeelden onder ons.
- Het meel raakt op, de kruik met olie leeg: Altijd opnieuw beginnen, nooit opgeven.
- Recepten van onze moeders en grootmoeders koesteren we…Voorbeelden van mensen die ons voorgingen kunnen ons inspireren, ook na hun dood.
- Niet iedereen houdt van hetzelfde brood…
Verschillende manieren zoeken om gemeenschap te vormen. - Een mens leeft niet van brood alleen… We hebben meer nodig dan eten en drinken en materiële zaken. De innerlijke mens wil ook gevoed worden.
- Brood bakken zonder vuur en warmte lukt niet…We hebben warme, vurige mensen nodig; begeesterde mensen.
- Brood heeft tijd nodig om te rijzen…
Geduld is een mooie deugd. Niet het eindpunt is belangrijk maar de weg die we samen gaan. Elke stap van graan tot brood is noodzakelijk… Elk talent, elke schakel is belangrijk om verbinding te maken.
UIT HET REISDAGBOEK
Tegen half acht worden we boven op de berg verwacht. Vrijwilligers van Zoekpunt staan me er al op te wachten. Om half acht speelt de beiaard Amazing Grace. Het is vandaag bevrijdingsdag van Genk, en de stedelijke beiaardiers zijn van dienst. Het was geen enkel probleem om dit nummer aan het concert toe te voegen. Deken Luc geeft me zijn telefoon om de beiaardierster persoonlijk te bedanken. Ze koos er voor om Amazing Grace in fade out te eindigen, als slaapliedje voor de kinderen van de stad.
In de goed benutte kelder van de Genkse St.-Martinuskerk zijn vergaderlokalen ingericht. Ook de vormselcatechese vindt er plaats. Ik mag er de vrijwilligers ontmoeten en luisteren naar hun meest beklijvende ervaringen, die ze in hun winkelpand in één van de shoppingcentra, op de drukste winkel-as van Genk, meemaakten. Van de kleinste opening na de eerste lockdown in 2020 werd gebruik gemaakt om het initiatief op te starten. Mensen nabij te zijn met een luisterend oor en een aanbod te doen van betekenisvolle geschenkjes. Je wordt er levensbeschouwelijk geprikkeld, door de inrichting van de etalage en de voorraad aan ‘kaartjes en kaarsjes’.