LC 14 jan 23
Naar aanleiding van de misbruikschandalen in de Vlaamse Kerk werd een proces opgestart waarbij preventie van seksueel misbruik hoog op de agenda wordt geplaatst. Porticus vermeldt de noodzaak om daar een beleid rond te voeren zelfs in haar contract met de geselecteerde projecten.
In het spoor van Porticus wil het innovatieplatform Space for Grace dezelfde standaarden gebruiken om een cultuur van veiligheid te creëren voor kinderen en kwetsbare volwassenen. Niet alle projecten hebben op dezelfde manier daar mee te maken, maar vanuit de learning communities wordt daarrond bewustwording georganiseerd en gestimuleerd.
De cultuur van veiligheid kan op verschillende niveaus worden aangepakt.
De grote organisaties voorzien op het niveau van de Raad van Bestuur een schriftelijk beleid. In parochiale context wordt de gedragscode van de Belgische Kerk onderschreven, in mei 2019 gepubliceerd door de Belgische bisschoppenconferentie.
In dezelfde lijn wordt het aanduiden en bekendmaken georganiseerd wie als vertrouwenspersoon mag optreden. Als er aanwijzingen zijn dat het welzijn van een minderjarige of een kwetsbare volwassene in het gedrang komt, heeft elke projectmedewerker de verantwoordelijk die vertrouwenspersoon te informeren.
In de praktijk betekent dat…
Om het beleid rond safeguarding stevig vorm te geven, krijgen de medewerkers van de geselecteerde projecten binnen het innovatieplatform Space for Grace ondersteuning van Sensoa, de partner die Porticus hiervoor engageerde.
Goede voorbeelden van hoe een veiligheidsbeleid werd geïmplementeerd in de werking en hoe het wordt bekendgemaakt, vinden we bij de Clemenspoort, bij Broederlijk Delen en bij de Jezuieten
De powerpoint die Pieter Vandecasteele gebruikte op de Learning Community bevat een aantal gespreksvragen die ter beschikking staan van ieder die ze wil gebruiken.
Op Kerknet vind je rapporten, adressen en alle info die in de context van preventie seksueel misbruik van belang kunnen zijn.